de Boulab

BOULAB’S

(Labernese dogs)

Kruis je een Labrador met een Berner Sennen, dan zullen daar zwarte pups uit voorkomen met vaak een witte bef. De typische Berner Sennen kleuren en tekeningen ontbreken. Pas bij F2 kruisingen (3/4 is dan Berner Sennen) kunnen de drie kleuren worden teruggehaald
De geschiedenis

Een Boulab is een kruising tussen een Berner Senner en een Labrador. Het ‘Bou’ van Boulab komt uit de franse samenstelling van Bouvier Bernois en ‘Lab’ komt van Labrador. Dit ras wordt ook wel een Labernese genoemd. De Boulab is ontwikkeld door Eric St-Pierre van de MIRA in Monteregie (Canada). Zijn doel was om een perfecte geleidehond voor blinden en gehandicapten te ontwikkelen. In 1991 zijn ze begonnen met het ontwikkelen van dit ras wat in 2000 tot goede reslutaten leidde.

Karakter eigenschappen

Het doel van de kruising is om de leergierigheid van een labrador te kruisen met het karakter van een Berner Sennen hond. De Boulab is een vriendelijk, gehoorzaam, toegewijd, kalm en intelligent ras. Groter en zwaarder dan de Labrador, en soepeler en beweeglijker dan de Berner Sennen. De Boulab heeft het beste van 2 rassen!

Ook als gezinshond is hij dus heel geschikt. Tegenover kinderen is hij heel geduldig en lief. Naast dat het honden zijn met een goed karakter zijn ze ook waakzaam. Ze laten het weten als iemand niet welkom is door te blaffen.

Levensverwachting

10 tot 13 jaar

Uiterlijke kenmerken

Het is een hond die krachtig, sterk en gezond voorkomt. De dikke vacht is weersbestendig. De Boulabs verschillen individueel nog erg veel van elkaar kwa uiterlijk. De meeste Boulabs zijn zwart, soms met een witte bef. Ook de lengte van de vacht verschild per hond. De gemiddelde schofthoogte is ± 64 cm.

De gekruiste rassen

De Boulab is een kruising van een teefje labrador met een reutje berner senner. Hieronder leest u meer over deze twee rassen.

De Berner Senner

Karakter

De Berner Sennenhond is een relaxte, rustige familie metgezel. Hij is gevoelig, loyaal en extreem toegewijd. Hij is lief met kinderen en vaak gereserveerd tegenover vreemden. Over het algemeen kan hij goed opschieten met andere huisdieren.

Verzorging

Deze hond geniet van het buitenleven, vooral bij koud weer. Hij moet dagelijks, maar matige lichaamsbeweging, ofwel een stevige wandeling. Hij is zo in harmonie met zijn menselijke familie dat hij niet kan worden gedegradeerd tot leven alleen in de tuin. Binnen, heeft hij genoeg ruimte nodig om zijn poten te strekken. Zijn vacht moet een of twee keer per week geborsteld worden. Tijdens ruiperiodes nog vaker. De Berner Sennen zijn levensduur wordt door een Zwitserese beschreven met de uitdrukking: “Drie jaar een jonge hond, drie jaar een goede hond en drie jaar een oude hond. Al het andere is een geschenk van God…”

Labrador

Karakter

De Labrador is een hond die veel lichaamsbeweging nodig heeft. Ook is dit een zeer speelse hond.

Karaktereigenschappen van een Labrador zijn:

  • Wil graag zijn baasje behagen
  • Vriendelijk karakter
  • Kindvriendelijk
  • Intelligent
  • Levendig
  • Verzorging

De Labador moet veel buiten kunnen zijn om zich lekker uit te kunnen leven om zijn energie kwijt te kunnen. Menselijk contact is ook erg belangrijk voor een Labrador. Zijn vacht hoeft niet heel vaak geborsteld te worden omdat het een kortharig ras is. Het is belangrijk om op te letten hoeveel deze hond eet omdat ze snel de neiging tot dik worden hebben.

F2 Boulab-pupsDeze pups hebben al meer weg van een Berner Sennen. Het betreft een kruising van de 2e generatie Boulabs. Een Boulab (labrador x Berner Sennen) gekruist met een Berner Sennen. 75% is dan Bernen Sennen en 25% nog maar Labrador.
Volwassen Boulab’s

Ontwikkeling

In Amerika is men bezig dit nieuwe ‘ras’ werkelijk als nieuw hondenras (dus met stamboom) door te ontwikkelen. Met fokt verder met ontstane generaties Boulab’s en ze zijn daar al vele generaties verder. Net als bij de Labradoodle’s probeert men een ‘super-ras’ te ontwikkelen die helemaal perfect is om als (blinde)geleidehond en hulphond in te zetten. In Nederland is dit (voorlopig) nog niet aan de orde.